BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS »

Friday, May 22, 2009

aYAm mASak mERaH




Bahan-bahan

  • seekor ayam
  • bwg merah
  • bwg besar
  • bwg putih
  • halia
  • serai
  • tomato puree
  • daun saderi dan daun bwg
  • sos cili
  • cili kering
  • santan/ susu cair
  • kulit kayu manis/ bunga lawang/ buah pelaga/ bunga cengkih
  • carrot
  • tomato
Cara-cara memasak
  1. Blend bwg merah, bwg besar, bwg putih, halia, serai dan cili yg telah direbus
  2. Potong ayam ikut suka, gaulkan dgn garam, halia dan bwg putih ( yg telah diblend gk)
  3. Goreng ayam separuh masak je.
  4. Next utk kuah die, mula2 kita tumis rempah2 ratus tu..kulit kayu manis dan kwn2nya
  5. Bila dah mula wangi,masukkan bahan yg telah di blend td
  6. Tumis sehingga cili masak..ni kene pandai2 agak..klu cili xmsk nanti sakit perut pulak..hukhuk..mb lebih kurang 30 minit kot..pandai-pandailah yer..hehe
  7. Masukkan air, tumis lagi..
  8. Masukkan carrot, serai yg dah diketuk ng tomato dadu.Masuk sekali sos cili dan tomato puree
  9. Masak lagi dalam 10 minit, then in goes the sugar and salt..secukup rs lidah..hehe..
  10. Masukkan santan atau susu cair..tp sebenarnya tak letak pun ok jgk..tp yg lagi sedap lemak berkrim mestilah kene ltk santan atau susu cair
  11. In goes the fried chicken and cook in another 5minutes..Perah limau kasturi/ nipis..well balance kan masam, manis dan masinnya..
  12. Lastly, taburkan daun bwg dan daun saderi tu..DOne..

0 comments: